Útmutató 2023 - sima

Útmutató 2023 - sima

A fény felé - Lelki útravaló az év minden napjára / Galambos Ádám (szerk.)

A fény felé - Lelki útravaló az év minden napjára / Galambos Ádám (szerk.)

Útmutató 2023 - bővítményes

980 Ft
SKU
2232013400852

Az oldalunk nem készletkövető, így előfordulhat, hogy éppen nincs raktáron az Ön által keresett termék.

Törekszünk arra, hogy pár napon belül beszerezzük a hiányzó tételeket.

Ha nem tudjuk azonnal teljesíteni a rendelését, akkor természetesen felvesszük Önnel a kapcsolatot.

A 2023. év igéje

Te vagy a látás Istene. (1 Móz 16,13)

 Szüleim már kiskoromban szemészetre hordtak. Miközben az optikus cserélgette rajtam a dioptriákat, meg kellett mondanom, hogy a fali táblán szereplő labdát mikor látom élesebben. Egy alkalommal nagyon elbizonytalanodtam, ezért rám szóltak: „Mondd már, kisfiam, hogy látod, vagy nem látod!” Erre gyorsan kivágtam: „Látod vagy nem látod!”

A 2023-as év igéje egy korántsem vidám eseménysor részeseivé tesz minket. Életének egy drámai pontján Hágár, a rabszolganő semmit sem lát tisztán. Még homályosabban látja az előtte levő bokrokat és állatokat, mint az egykori kisfiú az én történetemben. Hogy is láthatna előre? Úrnőjének, Sárának és annak férjének nem lehetett gyereke, így joggal érezhették, Isten nem fogja tudni betartani korábbi ígéretét, amely szerint nagy nép ősszülei lesznek. Az a mentőötletük, hogy Hágár, a rabszolga szüljön gyermeket, akit – mai szóval – béranyaként hordjon ki. Ám amint megfogant Hágárban az új élet, meggyűlölte őt Sára. Az egyiptomi szolgálóasszonynak a pusztába kellett menekülnie. Nemcsak emberségében sértették meg, hanem nőként is megalázták. Mai szóval instrumentalizálták őt, abúzus érte. Ráadásul még az angyal is ezt a próféciát mond a születendő gyermekről: „Kezet emel mindenkire, de rá is mindenki.”

Hágár, szegény Hágár: látod vagy nem látod? Biztosan nem látja. Neki nem adatott meg, hogy „hulló könnye záporán át” lássa a kicsi fiát. Homály és szürkeség veszi őt körül. Csak botorkálni tud, fától fáig, kórótól kóróig. Vaksin beleütközik mások szeretetlenségének sziklafalába. Kitaszítottnak érzi magát. Azt éli át, hogy az útszélre lökték, a társadalom perifériájára. Immár szolgálónál is kevesebb, egy senki.

Ebben a mélységben születik meg Hágár szívében a hitvallás. Nem lát, de hall. Megszólal benne az Úrra mutató belső hang: „Te vagy a látás Istene!” A pontos fordítás így hangzik: „Isten, te látsz engem!”

Isten látásában mélységes részvét van. Ahogy a zsoltárban olvassuk később: „Uram, te megvizsgálsz és ismersz engem. Tudod, ha leülök vagy ha felállok, messziről is észreveszed szándékomat. Szemmel tartod járásomat és pihenésemet, gondod van minden utamra” (Zsolt 139,1–3). Hiszem, hogy az Úr 2023-as esztendejében napról napra ilyen igéket fog nekünk ajándékozni a látás Istene! Úgy, ahogyan Jézus is ránézett az esendő, csellengő emberekre, és megszánta őket, mert olyanok voltak, mint a pásztor nélküli juhok (Mk 6,34). Amiként szelíd szemével ránézett az őt háromszor megtagadó Péterre (Lk 22,61). Ahogy a tékozló fiú apja tekintett hazavánszorgó fiára (Lk 15,20).

Éljük át napról napra, hogy életünket számon tartja az Úr, hiszen ő a látás Istene.

Dr. Fabiny Tamás

További információ
Kiadó Luther
Csoport Könyv
Főkategória Teológia, vallás
Alkategória Áhítatok